Neem jezelf op!

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 23:50

Ken je dat? Dat je je stemgeluid hoort op een geluidsopname of video en dat je verschrikt zeg: ‘klink ik zo’? Bijna iedereen heeft een ander idee van hoe hij/zij klinkt dan dat het door anderen wordt gehoord. Dit komt doordat wij onze stem ‘in ons hoofd’ horen, het geluid wordt weerkaatste in de holtes van onze schedel. Daarom hebben we zelf het idee dat onze stem warm en laag klinkt, terwijl het in werkelijkheid toch echt een stukje hoger is.

 

Juist doordat je zelf een ander idee hebt over hoe je voor de buitenwereld klinkt, is het goed om jezelf regelmatig op te nemen. Je went op deze manier aan je stemgeluid en zal er niet meer van schrikken. Als je eenmaal zonder schroom en gene naar jezelf kan luisteren, kan je ook gaan letten op hóe je eigenlijk zingt. Klinkt het geluid lekker vrij of knijp je misschien teveel? Zou je beter kunnen articuleren, waar klink je te emotieloos of juist té dramatisch? Leef je je wel genoeg in in het verhaal dat je aan het vertellen/zingen bent? 

 

Het liedje in dit filmpje is van Billie Eilish en heet ‘I don't wanna be you’. Als ik heel kritisch luister en kijk, dan heb ik best wel wat op te merken. Ik vind dat ik me voldoende inleef, maar niet altijd goed articuleer.. Ook vind ik dat ik niet overal heel vrij klink. Ik probeer wat meer ingetogen te zingen, zoals het origineel, maar dat vind ik best lastig omdat mijn eigen interpretatie van het liedje veel meer power heeft. Vandaar dat dat eigenlijk alleen maar op het eind lukt. Ook ging het qua timing een beetje fout bij de laatste 2 zinnen. Nee, ik vind het niet leuk dat het niet foutloos en geweldig is, maar ik heb nu weer wat geleerd en zal wanneer ik dit liedje weer eens zing beter op alle bovengenoemde punten letten. Ik raad iedereen die graag zingt om zichzelf op te nemen, listen and learn!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.